Hongarije ligt centraal in Europa. Het is de brug tussen islamitisch Azië en christelijk Europa. Daarmee is het ook een brug tussen culturen. Boedapest is daarbij het stralende middelpunt. Vakantie in Hongarije is een feestje. Zeker aan het Balatonmeer.

Hongarije in 10 attracties

Toerisme

Hongarije

Veel zon, weinig regen; het perfecte vakantieland

Hongarije is een populaire toeristische bestemming. Zeker ook bij Nederlanders. Het entertaint de toerist met wijn, kruidig eten, thermaalwater en zon. Kortom, Hongarije heeft alles voor een continue glimlach.

De meest populaire bestemmingen zijn de talrijke thermale baden, de poesta en het Balatonmeer. Uiteraard dragen het zonrijke klimaat en de relatief lage kosten bij aan de populariteit van Hongarije als vakantieland.

Het klimaat

Hongarije

De zonnebloem is hét symbool van het land

Er heerst een gematigd landklimaat met koude winters en warme zomers. Die maken het ideaal voor een zonvakantie. Er is een sterke Atlantische en mediterrane invloed.

Het aantal zonuren is met 2200 hoog te noemen. Dit is ongeveer 2 x zoveel als in Nederland. Het regent er weinig. Ideaal voor een zomervakantie. En perfect voor de oneindige akkers met zonnebloemen.

De landschappen

Hongarije

Ruige en glooiende landschappen

Hongarije kent een variatie aan landschappen. Het wordt doorkruist door een lange heuvelrug. Aan weerszijden daarvan zijn laagvlakten. De poesta is daar één van.

De heuvelketen loopt vanuit het zuidwesten westelijk en noordelijk langs Boedapest. Vervolgens via Bakony, Vértes, Börzsöny, Mátra en Bükk naar de Zemplénheuvels in het noordoosten. De hoogste top is de Kékes-tetö bij de stad Gyöngyös.

Hongarije

Schier oneindige graanvlakten

Het land bestaat voor 20% uit bos. Tussen de rivieren liggen vruchtbare landbouwgronden. De belangrijkste rivieren zijn de Donau, Dráva en de Tisza.

Er zijn 3 belangrijke meren: het Balatonmeer, het Tiszameer en het Velencemeer.

Het Pannonische Bekken

De Hongaarse laagvlakte, het Pannonische Bekken is in 3 delen onderverdeeld:

De Nagy Alföld

Hongarije

Hortobágy is het grootste poestagebied van Europa

De Nagy Alföld (Grote Hongaarse Laagvlakte) beslaat de helft van het land.

De Alföld grenst aan de Donau in het westen en aan de Mátra in het noorden. Het hoogste punt is 182 meter en ligt bij de bloemenstad Debrecen. Het laagste punt (76 meter) is in het zuiden bij het mediterrane Szeged.

De Tisza en het Tiszameer snijden de Alföld min of meer in tweeën. De Nagy Alföld was ooit één gigantische steppe of ‘Puszta’. Zanderige heide met veel moerasgebied en zoutpannen.

Tegenwoordig zijn er nog 2 poestagebieden: Hortobágy en Bugác. De zuidkant van de Grote Laagvlakte noemen we liefdevol ‘De Boomgaard van Hongarije’.

Transdanubië of Pannonia

Hongarije

Balaton behoeft verder geen introductie

Transdanubië of Pannonia begint waar de Alpen eindigen en loopt tot de Donau. We hebben deze vakantieregio Pannonie genoemd. Kenmerken zijn de vele laagvlaktes en heuvels.

Midden in Pannonia vinden we het Balatonmeer. Dit is met bijna 600 km² het grootste binnenmeer van Europa. Noordelijk van Balaton liggen achtereenvolgens de Vértes-, de Bakony- en dan de Pilis-Gerecse heuvels. Hier begint het Balaton Hoogland Nationale park.

hongarije

Het centrale plein van Pécs met de moskee

De zuidoever van het Balatonmeer is vlakker. Ten zuidoosten ligt het moerasgebied Klein-Balaton met haar rietvelden. De stad Pécs ligt zuidelijk van de karstheuvels van de Mecsek.

Door deze beschutte ligging kent Pécs een zeer prettig klimaat. Het is sowieso een geschiedrijke stad met boeiende architectuur en veel gezelligheid.

De Kis-Alföld of Kleine Laagvlakte

hongarije

De Kis-Alföld is het groenste gebied van Hongarije

De Kis-Alföld of Kleine Laagvlakte vinden we aan de noordwestkant van de Bakony-heuvels. Het is een waterrijke regio die doorsneden wordt door de Rába.

De Donau slingert hier door het landschap. Hierdoor zijn er 2 grote eilanden gevormd. Szentendrei-szíget ter hoogte van Szentendre en Csepel aan de zuidkant van Boedapest.

De Kis-Alföld brengt veel afwisseling met kreken, vennen, dode rivierarmen en grindbanken. Het is een van de groenste gebieden van Hongarije.

Westelijk van de Kis-Alföld ligt een grotendeels drooggelegd moeras. Hier ligt het Fertő-meer.

Wandelvakantie

hongarije

Sportief door Hongarije

Hongarije is een fantastisch land voor een wandelvakantie. Er is meer dan 11.000 km wandelpad beschikbaar. Ook voor een fietsvakantie is Hongarije prima.

Een wandelvakantie voert u langs ongerepte natuur, zeldzame flora en fauna en onbekende architectonische pareltjes. Fietsers kunnen tegenwoordig helemaal om Balaton heen. Ook bij het Tiszameer is het prima fietsen.

Zelfs in Boedapest komen steeds meer fietsroutes en zijn overal fietsen te huur per uur. De sportieve mens komt absoluut aan zijn trekken in Hongarije.

De rivieren

hongarije

Met de bus in de Donau

Hongarije heeft enkele rivieren. De twee meest bekende zijn de Donau en de Tisza. De Donau is de belangrijkste rivier. Hij snijdt het land én de hoofdstad Boedapest min of meer in tweeën.

Een prachtige autoroute is de Rakpárt in Boedapest. Deze loopt van de Petöfi brug langs de Donau tot aan de Árpád brug. U komt dan langs het de universiteit, het schoenenmonument en het parlement.

Ook tramlijn 2 is een optie.

Parlementaire democratie

hongarije

De schitterende Matthias kerk in Boedapest

Hongarije is sinds 1989 een democratische republiek met meerdere politieke partijen. In 1989 kreeg het een nieuwe grondwet. In vergelijking met andere vroegere Centraal-Europese landen is het er politiek gezien redelijk stabiel.

De belangrijkste politieke partijen zijn de MSZP en FIDESZ. Ze zijn vanaf 1 mei 2004 lid van de Europese Unie en worden dus deels aangestuurd door Brussel.

Groot trauma is het Verdrag van Trianon uit 1920.

Het parlement

hongarije

Het parlementsgebouw

Het parlement heeft 386 leden en wordt om de 4 jaar gekozen. De Minister-President en de ministers worden op voordracht van de president gekozen door het parlement.

De president wordt door het parlement gekozen voor een termijn van 5 jaar. Deze termijn mag eenmalig verlengd worden met nog eens 5 jaar. De functie van president is vooral representatief.

Als u in de gelegenheid bent, raden we een rondleiding door het parlement zeker aan. In combinatie met een bezoek aan de ondergrondse tentoonstelling voor het parlement zeker de moeite waard.

De regio’s

hongarije

New York Kávéház is een van de mooiste koffiehuizen ter wereld

Bestuurlijk is Hongarije ingedeeld in 19 provincies. De besturende raden (Provinciale Staten) zitten 4 jaar.

Het dagelijks bestuur is in handen van uitvoerende comités. Een groot deel van de macht is gedecentraliseerd naar de lokale niveaus. Het meeste geld komt toch vooral uit Boedapest.

Besturen gebeurde vroeger (en waarschijnlijk nog wel) vooral vanuit een van de vele koffiehuizen. Grandeur en allure in overvloed in Boedapest.

De bevolking

hongarije

Zwemmen tussen de waterlelies in kratermeer Hévíz

De bevolking bestaat uit zo’n 10 miljoen inwoners. De Hongaren worden ook wel Magyaren genoemd, vandaar ook de officiële landsnaam Magyarország.

De taal is Hongaars. Het grootste deel van de Hongaren is katholiek. De belangrijkste minderheden zijn Duitsers, Slowaken, Serven, Kroaten, Roemenen en zigeuners.

Ongeveer 2,5 miljoen Hongaren woont in de hoofdstad Boedapest.

De buurlanden

hongarije

Wijn is de godendrank in Hongarije én haar buurlanden

Hongarije heeft 7 buurlanden. In het noorden Slowakije, Oostenrijk en Slovenië in het westen, Kroatië in het zuidwesten en Servië in het zuiden.

In het zuidoosten en oosten grenst het aan Roemenië en in het uiterste noordoosten aan Oekraïne.

Grote delen van de buurlanden waren overigens vroeger Hongaars: Transsylvanië (nu Roemenië), Újvidék (nu Servië), Burgenland (nu Oostenrijk), een puntje van Oekraïne, Zuid-Slowakije, Slovenië en Noord-Kroatië.

De Hongaarse taal

hongarije

De Hongaarse taal is weinig veranderd de laatste paar honderd jaar

De Hongaarse taal hoort tot de Fins-Oegrische talen. Enigszins verwante talen zijn het Fins, Samisch, Estisch en Karelisch.

De opmerkelijke opbouw van Hongaars zorgt ervoor dat voorvoegsels en bepalingen aan het werkwoord of zelfstandig naamwoord gekoppeld worden. Zinnen bestaande uit 1 woord komen veelvuldig voor.

In het Hongaars worden zelden persoonlijke voornaamwoorden gebruikt. Daarom verschilt de werkwoordsvorm voor elke persoon. Hongaars is een van de lastigste talen om te leren.

Hongarije is een fascinerend vakantieland op nog geen twee uur vliegen. U komt echt in een andere wereld. Als u met het vliegtuig gaat, kunt u het zo regelen dat er op het vliegveld een auto klaar staat.