Voor een wandelvakantie in Hongarije heeft u drie dingen nodig: goede wandelschoenen, een gezonde conditie en een vakantiehuis op de juiste locatie. Wandelen in Hongarije is een feest met meer dan 11.000 km gemarkeerde wandelroutes.

  • Alle wandelingen die we beschrijven hebben één of meerdere vakantiehuizen als basis

Wandelvakantie in Hongarije

wandelen-wandelroutes-hongarije-01

Hongarije is een prachtig land voor een gevarieerde wandelvakantie

Om te wandelen in Hongarije heeft u echt geen speciale vaardigheden of veel ervaring nodig. Iedereen met een redelijke basisconditie en enig doorzettingsvermogen kan op wandelvakantie in Hongarije.

En het leuke is, de variatie aan verschillende wandelmogelijkheden is bijkans eindeloos. Van klimmen en klauteren in de Börzsöny of bij Aggtelek en Bükk, tot de glooiende valleien in de Mecsek, of de droge vlakten van de Poesta.

Wandelvakantie in de Börzsöny

wandelen-wandelroutes-hongarije-02

Een wandelvakantie in de Börzsöny is zonder meer spectaculair

Het Börzsöny-gebergte ligt in de regio Boedapest – Donauknie. Hier kunt u drie prachtige wandelingen maken, beschreven door de eigenaren van vakantiehuis Vámosmikola.

 

Wandelvakantie in de Mecsek

wandelen-wandelroutes-hongarije-03

De Mecsek is een prachtig wandelgebied

De Mecsek is een weelderig natuurgebied in het zuidwesten van Hongarije. Hier komt de mediterrane sfeer van dit warmbloedige land pas goed tot zijn recht.

U wisselt prachtige wandelingen door een heuvelachtig natuurgebied af met bezoeken aan kloosters in Grábóc, cultuur en architectuur in Pécs, of een van de vele thermaalbaden.

Het hoogste punt in de Mecsek is de Zengö met 682 meter.

wandelen-wandelroutes-hongarije-04

De Zengö is de hoogste top in de Mecsek

Bij een wandeling door de Mecsek wordt u beloond met een grote diversiteit aan planten. Van de meer dan 100 beschermde soorten zijn er vele die u nergens anders in de wereld aantreft.

De Rotsen Wandelroute

wandelen-wandelroutes-hongarije-05

Vroeger woonde men in de rotsen

De Rotsen Wandelroute loopt aan de zuidkant van het Bükk nationale park, ruwweg van Sirok langs de barokke stad Eger naar Miskolc.

U wandelt langs bijzondere rotsformaties, de bijenrotsen, door oerbossen, tussen geurige koolzaadvelden door en langs kilometers wijngaarden.

De Via Sancti Martini

wandelen wandelroutes hongarije

Wandelend over de Sint Maartens route komt u langs het prachtige Orfü

Hongarije heeft een prachtig aanbod aan wildleven, natuurparken, heuvels, valleien, bossen, kreken en rivieren. Er is gewoon teveel om uit te kiezen.

De Via Sancti Martini Wandelroute is een lange wandelroute door Europa. De route is vernoemd naar de bij ons bekendste heilige, Sint Maarten.

In Hongarije loopt deze wandeling van Szombathely door de Mecsek langs de watersportmeren van Orfü naar Pécs. Daarvandaan verlaat deze wandeling Hongarije en passeert de grens met Slovenië.

 

Wandelen in de Bakony

wandelen-wandelroutes-hongarije-07

In de Bakony lopen diverse mooie routes

De Bakony hoort bij de Transdanubische bergen en loopt zo in een halve boog van ongeveer Boedapest naar de noordkant van het Balatonmeer.

Een wandelvakantie in de Bakony is favoriet bij de Hongaarse wandelaars. Ook u kunt genieten van verfrissende natuur, afgewisseld met kastelen en kloosters, zoals Pannonhalma.

Of wat dacht u van een bezoekje aan het pas gerenoveerde Eszterházy kasteel in Pápa met even verderop de volstrekt unieke Blauwververij? Welkome afwisselingen met het groen.

Wandelen in de Mátra

wandelen-wandelroutes-hongarije-08

De Mátra biedt wandelroutes voor de gevorderde wandelaar

In de Mátra wandelen is interessant voor de ambitieuze wandelaars. De Mátra ligt in de Eger – Tokaj wijnregio tussen de Cherhát in het westen en het Bükk nationale park in het oosten in.

Bij een wandelvakantie in de Mátra heeft u zeker goede schoenen nodig, want u klimt naar het hoogste punt van Hongarije, de Kékestetö (1014 meter). Als u er toch bent, klim dan gelijk de TV Toren op en maak daarna een rondje Mátra.

Wandelen bij het Tiszameer

wandelen-wandelroutes-hongarije-09

In het Tiszameer ligt een prachtige wandelpromenade

Het Tiszameer in de regio Poesta – Tiszameer biedt u bij uitstek de gelegenheid om uw wandelvakantie te combineren met roeien, fietsen, of zeilen.

Dit kunstmatige meer is erg in ontwikkeling met de bouw van het Eco-centrum in Poroszló en de aanleg van vele nieuwe fietspaden rondom het meer.

Het Tiszameer heeft alles wat uw vakantie in Hongarije geslaagd maakt.

Het Egyek – Pusztakócs moeras

wandelen-wandelroutes-hongarije-10

Wandelen langs het Górés vogelopvangstation

Egyek – Pusztakócs is een wandelroute langs de rand van de Hortobágy poesta. Deze route is ongeveer 12 kilometer lang en voert over de oude zoutroute van Debrecen naar Boedapest.

U komt onder meer langs het Górés vogelopvangstation waar gewonde ooievaars en roofvogels verzorgd worden. Ook een bezoekje aan de Meggyes Csárda is de moeite waard. Dit is een van de twee laatst overgebleven poesta herbergen van eind 19e eeuw.

Wandelroutes in Boedapest

wandelen-wandelroutes-hongarije-11

Ook in Boedapest kunt u prachtige wandelingen maken

U hoeft niet ver trouwens voor een goede wandeling. De heuvels van Boeda in Boedapest bieden uitdaging genoeg. Zeker bij het hoogste punt van de stad heeft u een prachtig uitzicht vanaf de Elizabeth toren.

Beklim de Gellért berg voor een lumineus uitzicht op de Donau oevers. Of pak de bus naar Normafa en duik de diep de bossen van Boeda in.

De Blauwe route

wandelen-wandelroutes-hongarije-12

Traditionele dansen op een dorpsfeest in Hollókö

De Blauwe Route lopen is ambitieus voor één wandelvakantie. Deze route is 1128 km lang. Hij begint op de top van de Irottkö berg bij de Oostenrijkse grens om te eindigen bij het porseleindorp Hollóháza bij de Slowaakse grens.

En waarom nou blauw? Nou, de markeringen van het pad zijn aangegeven met een horizontale blauwe streep tussen twee witte strepen. Deze route voert u langs de meest adembenemende en indrukwekkende bezienswaardigheden van Hongarije.

U wandelt langs ruïnes en kastelen, geniet van de prachtige panorama’s vanuit de uitkijktorens, beleeft de levende traditie mee in museumdorp Hollókö en bezoekt de wondere grottenwereld van Aggtelek.